1575. urtean eraikia eta 1965ean zaharberritua. Urte horretan hasi zen jatetxearen ibilbidea, eta orduz geroztik haren sortzaile Serafin Sagarzazuren ardurapean izan da.
Zaharberritzeko obretan, etxearen zimenduetan, balea baten hezurdura aurkitu zuten; hezur horiek 1464koak dira, Karbono 14 analisiaren bidez lortutako datuen arabera. Balea hondartzara etorri zen hiltzera; etxea oraindik ez zegoen eraikia.
Balearen okzipitala, Zeria izena duen jatetxearen sarreran dago; baleari zeria esaten diote bertako euskaran.
Jatetxea:
· 32 lagunentzako jangela lehenengo solairuan.
· Terraza estalia, 42 lagunentzako.
· Itsaski-haztegia 1965etik.
· Ordutegia: 13:00-16:00 / 20:00-23:00
· Asteroko atsedenaldia: Osteguna egun guztia eta igande gaua (jai egunak eta udaran izan ezik).
Karta:
Itsaskia da etxeko berezitasun gastronomikoa, eta baita era guztietako arrainak ere (mihi-arraina, arrozela, erreboiloa, meroa, kokotxak...) eta haragi askotarikoak. Garaiko produktuak ere bai: Txipiroi frijituak tipulaztatua, onddoak labean, garaiko berdurak...
Zeriako plater tipikoak: Kalamartza arrozarekin, Zortzikoa (itsaski eta arrain kazola saltsan eta gainerreta), legatz-kokotxak saltsa berdean.
Etxean egindako postreak.
Ardoak: Txakolina, Nafarroako ardoak, Errioxako ardoak, Rias Baixaseko ardoak, Rueda, Somontano, Penedés, Ribera del Duero, champagne...
· Kartaren gutxi gorabeherako prezioa: 35 - 45 €
· Menu bereziak taldeentzako, erreserba eginda.
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Historia:
Casa construida en 1575 y restaurada en 1965, año en el que comienza su andadura como restaurante, regentado desde entonces por su fundador: Serafín Sagarzazu.
En las obras de restauración se encontró bajo los cimientos de la casa el esqueleto de una ballena cuyos huesos datan del año 1464. (Datos obtenidos por análisis al carbono 14). La ballena vino a morir a la playa, la casa todavía no estaba construida.
Se conserva el occipital de la ballena a la entrada del restaurante, que lleva por nombre Zeria (en referencia a la ballena, que en euskera local recibe este nombre).
Restaurante:
· Comedor con capacidad para 32 personas.
· Terraza soleada con capacidad para 42 personas.
· Vivero de mariscos desde 1965.
· Horario: 13:00-16:00 / 20:00-23:00
· Descanso semanal: Jueves todo el día y domingos a la noche.
(excepto fetivos y en verano).
Carta:
El marisco es la especialidad gastronómica de la casa, junto con todo tipo de pescados (lenguado, besugo, rodaballo, mero, kokotxas,...) y carnes variadas. Así como productos de temporada: chipirones fritos encebollados, hongos al horno o verduras del tiempo.
Platos típicos de Zeria: Bogavante con arroz, Zortziko (cazuela de mariscos y pescados en salsa y gratinados), kokotxas de merluza en salsa verde.
Postres elaborados en la casa.
Carta de vinos: txakoli, vinos de Navarra, vinos de Rioja, vinos de Rias Baixas, Rueda, Somontano, Penedés, Ribera del Duero, champagne,....
· Precio aproximado de la carta: 35 - 45 €
· Menús especiales para grupos, bajo reserva.